Melanie Bosboom

Nieuws

bosboom-mister-motley

BORROWED SPACES

Wat is de waarde van een eigen ruimte, een atelier?
De hele maand februari heb ik mogen werken in het voormalige atelier van Ronald de Ceuster.
Project geinitieerd door Ronald de Ceuster.

Het atelier is zo’n plek waar die vrijheid genomen kan worden, gezocht en in het ultieme geval gevonden kan worden. Het maken, het creatieve moment, is het moment waarop je weerstand kan bieden aan vastgeroeste, ingesleten en vooringenomen identificaties. In het atelier, de op de buitenwereld veroverde plek geeft ruimte om naar binnen te keren en biedt pogingen om te reflecteren, rauw, los van kleuring. In het atelier heerst niet de realiteit. Het atelier is de veilige, op de buitenwereld veroverde plek, waar schaamteloos onderzocht, bevraagd en gespeeld kan worden. Daar kan het diepste, het meest intieme getoond worden. Een veilige plek (het atelier) geeft ruimte om de mogelijkheden en de grenzen op te zoeken en het ervaren van die fluiditeit van het zelf. Deze plekken zouden er voor ieder moeten zijn.

Lieneke Hulshof heeft onlangs n.a.v van mijn werk en een lang gesprek een mooie tekst daarover geschreven:

De kunstenaarsstudio
Bosbooms solotentoonstelling Behind the flow - Grow in solitude (2023) gaat deels over dat atelier, over de plek waar gegroeid kan worden in afzondering. Virginia Woolf schreef al in haar essay A Room of One's Own (1929) dat het ontbreken van vrouwelijke stemmen in de geschiedenis een gevolg is van het gebrek aan fysieke en mentale ruimte voor hen. De titel van het essay verwijst naar haar argument dat vrouwen hun potentieel niet kunnen waarmaken en überhaupt niet de mogelijkheid hebben om onbevangen na te denken wanneer ze geen ruimte bezitten waarin ongestoord gewerkt kan worden. Woolf schreef het essay in een tijd dat in Europa vrouwen bijna geen fysieke ruimte voor zichzelf bezaten. Nu is dat anders, maar de kracht die Woolf geeft aan het hebben van een plek voor jezelf om tot onbevangenheid te komen, herkent Bosboom volledig. Het mocht dan een tijd duren voordat ze de atelierdeur weer open durfde te doen, eenmaal binnen omarmde de paradoxale vrijheid haar volledig tussen die vier muren. In Behind the flow - Grow in solitude benadert ze de kunstenaarsstudio als een op de buitenwereld veroverde plek die mogelijkheid biedt om naar binnen te keren, zonder het oordeel van buiten. Een kamer waar schaamte overwonnen wordt en elk gevoel en elke beweging van het lichaam een plek mogen hebben. (Lieneke Hulshof)


bosboom-mister-motley

Vanaf 11 september is de essay over mijn werk "Het atelier als kamer voor jezelf" van Lieneke Hulshof verschenen bij Mister Motley.


bosboom-artforever

En dan is er ook nog in opdracht van mij een mooie korte film gemaakt door filmmakers "Art for ever": ATELIER – De urgentie om jezelf te uiten In de aanloop naar de solo-expositie Behind the flow - Grow in solitude volgde Art Forever Melanie Bosboom een jaar lang haar proces. Een proces van weer beginnen, durven maken en uiteindelijk naar buiten treden om het kwetsbare maar krachtige lichaam te tonen aan de buitenwereld. In deze solotentoonstelling benadert Melanie het atelier als een op de buitenwereld veroverde, veilige plek die ruimte geeft om naar binnen te keren en pogingen biedt tot reflectie, rauw, los van kleuring. Het is een ruimte waar schaamteloos onderzocht, bevraagd en gespeeld kan worden.


what art can do

02/09 - 30/09 Solo-expositie “Behind the flow - Grow in solitude”

Opening: 2 september. Wordt geopend om 17:00u door Lieneke Hulshof.
What art can do, Tweede Tuindwarsstraat 4 Amsterdam.

In de solotentoonstelling ‘Behind the flow - Grow in solitude’ benadert Melanie Bosboom (1971) het atelier als een op de buitenwereld veroverde, veilige plek die ruimte geeft om naar binnen te keren en pogingen biedt tot reflectie, rauw, los van kleuring. Het is een ruimte waar schaamteloos onderzocht, bevraagd en gespeeld kan worden. Daar kan het diepste, meest intieme getoond worden. Zo’n veilige plek geeft de ruimte en mogelijkheid om grenzen op te zoeken en de fluïditeit van het ‘zelf’ te kunnen ervaren. Maar bovenal om te kunnen groeien in eenzaamheid.

Het maken is voor Bosboom nauw verweven met haar eigen bestaan en haar relatie tot de omgeving. Het is een onderzoek op welke manieren je er kan ‘zijn’, hoe het ‘zelf’ zich verhoudt tot de omgeving. Zij gebruikt daarin onderwerpen in ons menszijn die haar dicht op de huid zitten. De tentoonstelling gaat over de kracht van het kwetsbare. En over het haperende lichaam dat zich blootgeeft of juist verbergt, transformeert in verschillende vormen van zijn.

Tijl-fonds

Groing in solitude

Publicatie

Tijdens deze tentoonstelling verschijnt er ook een publicatie met werk van de tentoonstelling, waar Lieneke Hulshof een tekst voor heeft geschreven. Zij is freelance kunstjournalist voor o.a. ander Mister Motley en Metropolis M, curator bij o.a Kunstenlab Deventer, moderator en docent bij Artez.

Laatste werk

Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Z.T.
Alle werken